Colletif Höst nyheter

Collectif är som ni vet vid det här laget mitt favorit märke, jag bara älskar deras kläder och kvaliten är super.
Nu börjar höst nyheterna trilla in och jag har hittat 4 "wantis" so far.
 
Tamy Bengalin seing skirt är lite kortare än Collectifs övriga swingkjolar, att den är kortare är för mig ett stort + då jag är under 160 vilket gör att många kjola & klänningar är för långa och jag måste sy upp dom vilket i sin tur gör dom svårsålda sen. Denna enkla svarta kjol får gärna hänga i garderoben någon morgon när jag öppnar den för att välja kläder.
Jag bara älskar denna poppiga tuggumirosa Dolorestopen
Denna enkla mörklila Dolores top är ju bara så snygg, vardgs snygg & användbara som bara den.
Denna Dolores oriental garden dess skulle jag inte tacka nej till, med sin lite längre ärm är den perfekt för höstens tillställningar om är som mig lite frusen av sig.Arabia Taika

Vårat vardags porslin här hemma har sen flera år tillbaka varit Arabia Taika, dessa fanns i min farfar sommarstuga på västkusten när jag växte upp & när stugan såldes på 1990-talet så fick min kusin J & hans tjej ärva dom. För ett par år sen när dom skulle göra sig av med det som fanns kvar av servisen så valde jag att ta över dom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under flera år hade vi bara ett fåtal tallrikar, djupa tallrikar, assietter & kaffekoppar m. fat men i maj i år gjorde jag nog århundradets loppis fynd, 63 delar av denna fantastiska serie. Så numera har vi nästan 24 av allt & dessutom 6 st mega tallrikar, 2 uppläggningsfat, sockerskål & 2 små skålar & såsnipa, allt i fint skick utan nagg & sprickor.
 
 
Har flera gånger tänkt att jag skulle luska lite mer om detta porslin som jag är så förtjust i men aldrig lyckats få tag på någon vettig information men idag gjorde jag lite anorlunda när jag satt & sökte, vips fick jag upp massor.
Nu har jag lyckats lista ut tackvare stämplen under att just denna Taika serie (verkar finnas fler med samma namn men ser olika ut) tillverkades 1975 - 1981.
 
Lite mer om fabriken där detta perslin tillverkades.

Arabia, keramisk fabrik i Helsingfors, grundades 1874 på ett villaområde Arabia vid Gammelstadsviken "för tillverkning av porslins-, fajans- och annat lergods". Arabia drevs som ett dotterföretag till Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm till 1916, då det kom i finländsk ägo och 1947 förvärvades av Oy Wärtsilä Ab. I början av 1930-talet grundades en konstavdelning med Kurt Ekholm som chef. Avdelningen skulle senare bli världsberömd för sin formgivning, i vilken en lång rad konsthantverkare såsom Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Michael Schilkin m.fl. medverkat. Exporten har varit viktig och fram till första världskriget gick en stor del av den till Ryssland. Återuppbyggnaden efter andra världskriget och krigsskadeståndsleveranserna ledde till en utvidgning av fabriken och bl.a. tillverkning av eldfasta tegel och sanitetsporslin, produkter som senare avvecklats. Även produktionen av hushållsartiklar intensifierades och formningen av tallrikar automatiserades kring 1960. Arabia och Rörstrand förenades 1975-77 till Oy Arabia-Rörstrand Ab med Wärtsilä och svenska Upsala-Ekeby Ab som delägare. Fabrikerna behöll dock sina egna namn, men för den internationella marknadsföringen skapades 1985 en gemensam grupp som döptes till Designor. År 1990 köptes Arabia upp av Hackman, som fokuserar sig på Designor och Metos. Designor tillverkar och marknadsför hushållsprodukter av skandinavisk design, medan Metos utvecklar och tillverkar produkter, tjänster och koncept för produktion av mat och dryck i professionella storkök. Design och hushållsprodukter säljs bl.a. i företagets egen Designor Shop som verkat vid Norra Esplanaden i Helsingfors sedan 1952. (Arabia Ab: En keramisk storindustri i Finland 1947; Keramik och glas: A. 100 år 1973; Arabia: Oy Wärtsilä Ab Arabia, 1987) (Bengt von Bonsdorff)

(källa: www.uppslagverket.fi)

 JAG VANN !!!

Här om dagen anmälde jag mig till en tävling som en av mina favorit butiker Essibella annonserade om på facebook. Döm om min förvåning igår när jag fick ett meddelande om att jag vunnit & priset var fin fint, en kjol från höstens Hell Bunny kollektion.
Nu vill jag bara slänga mig i bilen & åka ner & hämta kjolen på en gång, vill gärna prova innan så jag får rätt storlek.